Spør deg selv – kommer vi til å være mer eller mindre mobile fremover?
En gigantisk milepæl som vil bli krysset i 2011 er at antallet solgte smarttelefoner vil være i flertall sammenlignet med antall solgte stasjonære- og bærbare PC-er kombinert. Den andre milepælen vil for mange føles enda større og langt mer oppsiktsvekkende – og har allerede inntruffet, nemmelig at tiden vi bruker på mobile apps nå er større en den samlede desktop- og mobile tiden vi bruker på å surfe på nettet….i USA.
90 prosent av alle telefoner som selges i dag er smarttelefoner, og smarttelefon-penetrasjonen i Norge nærmer seg 50 prosent. Norge og nordmenn er en mobil-nasjon som konsumerer mer og mer av sitt daglige Internett-innhold via mobile enheter. Det er kun snakk om tid før samme milepæl krysses i Norge. Mobilt nettsted eller dedikert app – og til hvilke plattformer, det er spørsmål bedrifter må spørre seg om i dag. Kanskje du finner noen av svarene dine her.
Mobile apps større enn total websurfing
Analyseselskapet Flurry i USA la frem en ny rapport i juni 2011 som viste at daglig bruk av mobile apps hadde gått forbi daglig bruk av websurfing. Ikke bare på mobil, men samlet for både mobil og PC. Enda mer imponerende blir dette når man tar i betraktning at det kun tok tre år å komme dit, mens Internett som mainstream-produkt (hvis man kan kalle det det) har rukket å bli 15 år gammelt.
Analysen er basert på antallet minutter brukt per dag på en mobil app mot webben. Hva gjelder mobile apps så har Flurry kjørt statistikk på iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone og J2ME, mens for webben har man analysert den åpne webben, Facebook og den mobile webben. På ett år har antallet minutter nesten doblet seg, mens den generelle tiden vi bruker på Internett kun har vokst fra 64 minutter i 2010 til 74 minutter i 2011 om dagen, hvilket tilsvarer en beskjeden vekst på 16 prosent.
Hos Finn.no ser vi den samme trenden, og Finn.no som en av Norges største nettsteder, gir oss et solid fundament for hvordan trafikken øvrig fortoner seg mellom desktop- og mobilbasert surfing.
Spørsmålet bedrifter må derfor stille seg er ikke om de bør ha en mobil strategi – for det svaret er helt åpenbart, derimot blir det et viktig spørsmål om man bør satse på en mobil app eller en webside – eventuelt begge deler.
Finn.no er landets tredje største nettsted og gir en god pekepinn på sørfe-utviklingen i landet, hva gjelder desktop i forhold til mobilt, men også når det kommer til trafikkfordeling mellom de største mobile-operativsystem (Apple iOS og Google Android) hvis man vurderer en app fremfor et mobilt nettsted.
Norge er et mindre fragmentert marked
Sammenlignet med USA har Norge flere fordeler når det kommer til mobilen. Vi har en høyere penetrasjon av befolkningen som har en smarttelefon (ca 50 prosent, mot USA på litt over 30 prosent – etter første halvår 2011.), og vi har også et mindre fragmentert mobilmarked. Med det så mener jeg at det er færre mobilplattformer og færre forskjellige mobiltelefoner man må forholde seg til i Norge jamført med USA og mange andre land.
Med et mindre fragmentert mobiltelefonmarked vil utviklingskostnadene på for eksempel en app til Google Android og Apple iOS koste mindre fordi det er færre forhold å ta hensyn til. I Norge kjøper rett og slett flere av oss de samme telefonene sammlignet med USA. Som et eksempel på et veldig fragmentert landskap som man har i USA lanserte selskapet bak TweetDeck klienten sin for Android-plattformen for ikke så lenge siden. Det var mange som hadde etterspurt denne appen til Android i lang tid, og årsakene til at det hadde tatt lang tid var mange, blant annet:
- Mange telefonprodusenter som bruker Android
- Forskjellige skjermstørrelser
- Store forskjeller i prosessorkraft – hvor rask telefonen er, osv.
- Varierende grad av minne på telefonene
- Veldig mange varianter av Android operativsystemet
En viktig årsak til at det er så mange varianter av Android er at produsentene ønsker å skille seg ut fra hverandre, og siden de fleste smarttelefoner i dag er helt like hva gjelder det fysiske grensesnittet, blir differensieringen gjort på brukeropplevelsen. Samsung lager sin variant av Android, LG, Sony-Ericsson, HTC, Samsung, osv.
På grunn av dette enormt fragmenterte Android-markedet måtte utviklerne bak TweetDeck teste appen på ikke mindre enn 244 forskjellige mobiltelefoner fordelt på over 100 varianter av Android operativsystemet. For de fleste utviklere i Norge vil dette være en altfor kostbar operasjon oppimot hva de kan forvente å få tilbake. Nå er det heldigvis også slik at det norske Android-markedet ikke er like fragmentert; det er ikke like mange produsenter og Android-varianter å måtte forholde seg til, men uansett vil det koste mer, og bli tilgjengelig for langt færre enn hva tilfellet i dag er med Apple og iOS for iPhone og iPad.
Tilbake til Finn.no, som også peker på at Norge er «annerledes-landet» hvor iPhone vokser kraftigere enn Android, så ser vi også dette klart og tydelig i skissen under:
Start med førsteplassen
Den mest solgte smarttelefonen i Norge er i skrivende stund Apple sin iPhone 4 som ligger på førsteplass både hos Netcom og Telenor fra måned til måned. Når vi i tillegg tar i betraktning at Apple sine iOS-produkter står for over 50 prosent av all mobil nettrafikk i Norge, etterfulgt av Google Android med litt over 20 prosent, er det forhåpentligvis litt enklere å peke ut hvilke plattformer man bør prioritere om man har ambisjoner om å publisere en app – fremfor et mobilt nettsted. Dette har også så langt resultert i at mange selskaper i Norge har valgt en app for Apple og et mobilt nettsted for Android, eventuelt startet med en app for Apple, og basert på suksessen kommet senere på banen med en tilsvarende app for Android.
Finn.no gir et godt bilde av dagens mobiltrafikk
Igjen kan vi se at den mobile plattformandelen til Apple med iPhone og iPad langt overgår den fra Android og andre, noe som igjen forsterker strategien med å først og fremst satse på Apple – med en app eller mobilt nettsted, etterfulgt av Android.
Her ser vi at Apple representerer rett under 70 prosent av den mobile nettrafikken, etterfulgt av Android med litt over 20 prosent, med ”resten” fordelt på Symbian, BlackBerry, Windows Phone og andre mobile OS-er.
Fra Finn.no sin egen blogg – labs.finn.no – kan vi bla lese følgende fra deres mai 2011 statistikk:
- FINN har siden nyttår sett 40.000 nye iPhone(-brukere) hver måned…
- …og litt over 20.000 nye Android-enheter…
- …og nesten 20.000 nye hver måned på iPad.
- Mobil- og nettbrett-trafikk står nå for mellom 8% og 9% av besøkene til FINN.no
- iPad-surfere ser like mange sider som desktop-brukerne
På sikt er det trygt å si at det gjelder å ha en plattform-strategi for å støtte de tre største – Apple sitt iOS-, Google sitt Android- og Microsoft sitt Windows Phone 7 operativsystem. En fjerde aktør – HP, med WebOS, kan også muligens bli en aktør verdt å følge med på.
Som tidligere nevnt har du to valg – du kan tilpasse nettstedet eller bloggen din til en mobil plattform, eller du kan lage en app (kort for applikasjon).
Det er i dag nesten like mange apps tilgjengelig for Android som det er til iOS, mens antallet apps til de andre aktørene er forholdsvis begrenset. Antallet spiller for så vidt ikke så stor rolle utover at de kanskje – og da mener jeg kanskje – at det kan gi en indikasjon på hvor applikasjonsutviklingen er størst. Grunnen til at jeg skriver kanskje er at det er noe strengere regler for å få godkjent en app til Apple sin App Store enn det det er til Android Market, men samtidig er det ingen tvil om at det er hos Apple sin App Store mesteparten av omsetningen går – i dag.
Mobile nettsteder med HTML ikke godt nok til å erstatte apps – ennå
Ifølge det IHS-eide markedsundersøkelsesfirmaet iSuppli, vil inntektene fra de store mobile app-butikkene vokse med 77,7 prosent fra 2010 til 2011 – og nå en total omsetning på 3,8 milliarder dollar – opp fra 2,15 milliarder i 2010.
I 2010 hadde Apple sin App Store over 82 prosent av dette markedet, mens man i 2011 estimerer at Apple vil redusere sin totale markedsandel, men fortsatt ha ca. 70 prosent av markedet med en totalomsetning på 2,91 milliarder dollar. Kvantitet over kvalitet – slik kan det se ut noen ganger. Antallet apps blant markedets fire største App Stores ser ut for mange å dreie seg kun om hvor mange apps “butikken” har tilgjengelig. I min verden, hvor omsetning og fortjeneste er litt viktig – for å betale regninger bla, ser jeg litt annerledes på det. Det er uten tvil en stor og sterk kamp mellom to store aktører om dagen – noe vi leser om HELE tiden, og alle med sine vinklinger på hvorvidt det er Google Android eller Apple iOS som er vinneren – eller taperen.
Skal du satse på å utvikle en app er det med andre ord riktig å satse på Apple og deres iOS med tanke på antallet personer du vil kunne potensielt nå via Apple sin App Store. I tillegg kan du vurdere om du vil kun lage en app for iPhone og iPod Touch – som kan brukes på en iPad, eller om du også vil lage en spesifikk iPad-utgave. Jeg vil kanskje si det er avgjørende for HVA det er du vil presentere, det vil si hvilke formål appen har. Norske tidsskrifter og aviser har for eksempel utviklet dedikerte apps til iPad som skal gi en tilnærmet lik lese-opplevelse som papir-utgaven, mens mobil-utgaven av den samme avisen kan lese rett fra nettleseren til hvilken som helst mobiltelefon.
Vurderinger må hver og en ta ut i fra utviklingskostnader, vedlikeholdskostnader, målgruppe (antallet potensielle brukere), inntektspotensialet fra app-butikkene (skal det koste penger å laste ned appen, eller skal den være gratis) og andre inntekter som kan komme via appen i form av reklamebannere og lignende. Et annet viktig element som man heller ikke skal undervurdere er verdien av profileringen og merkevarebyggingen man potensielt kan få via en app – uten at det kan måles i kroner og øre like lett som ren omsetning og inntekt.
En app kan koste alt fra noen hundre kroner til mange hundre tusen, alt avhengig av hvor mye som må utvikles fra bunn av og hvordan appen utvikles. Det finnes noen norske aktører som produserer apps til alle kjente mobilplattformer i dag, og det finnes internasjonale aktører som kan sy sammen en app basert på for eksempel RSS-feed som hentes fra bedriftens eget nettsted eller blogg.
HansPetter.info er tilgjengelig på alle plattformer
Min egen blogg, HansPetter.info, er bygget på WordPress, et blogg-verktøy bygd på en åpen kildekode og som benyttes av millioner av mennesker og bedrifter verden over – for både privat- og kommersielt bruk. Bloggen min driftes lokalt her i Norge, og i starten var den kun tilgjengelig (det vil si lesbar) på en PC. Nå handler ikke det her om WordPress, men som et innholds system (Content Management System) er WordPress både enkelt å bruke, enkelt å vedlikeholde og enkelt å utvide – og samtidig veldig billig.
Jeg startet min tilpassing av HansPetter.info-bloggen til en mobil plattform via en gratis widget – eller en programsnutt hvis du vil – WPTouch – som ble installert på under ett minutt og som ikke krevde mer enn et par sekunder med noen klikk her og der før bloggen var skreddersydd for smarttelefoner av alle varianter. Det enkle er ofte det beste, og i dette tilfellet var det også helt riktig. Funksjonsmessig er ingenting borte, men reklame og grafikk er skrellet vekk for å gi plass til innholdet – som for HansPetter.info-bloggen tross alt er det viktigste i dette tilfellet. Delingstjenester til Twitter og Facebook er tilgjengelig, lesere kan kommentere artikler, og artikler kan også sendes videre på mail, og også videresendes til andre aggregeringstjenester som Del.icio.us, Digg, Technorati, Reddit, med flere.
På bildet under ser du på venstre side bloggen min uten en mobiltilpasning via WPTouch, mens det høyre bildet er etter at WPTouch er installert for å gjøre bloggen lesbar på en smarttelefon. Den ene kan leses, den andre ikke.
Jeg gikk samtidig med en drøm om å få min egen app, bli en del av App Store, og samtidig gjøre det ENDA enklere for mine lesere å få tilgang til innholdet mitt, og i en undersøkelse om apps og norske vaner svarte ni av 10 at de ønsket seg en app fremfor en mobil webside.
Februar 2011 var drømmen en realitet – HansPetter.info som iPhone app ble lansert via App Store, som Norges første private blogg som egen app. Et lite steg for App Store, ett stort steg for meg. Appen min kan du laste ned fra App Store her, eller via QR-koden.
Det trenger ikke å koste veldig mye
Jeg tok først kontakt med et par norske apps-utviklere, men det kostet altfor mye for mitt vedkommende. Prisen varierte fra 60- og opp mot nærmere 200,000 norske kroner for å bygge opp en app fra grunn av – til tross for at jeg kun ønsket å lage en enkel app som var bygget på RSS-feed av artikler og bloggposter som lå tilgjengelig på HansPetter.info fra før av. I stedet begynte jeg å Google litt som det heter og kom over en online tjeneste i USA – AppMakr.com – som kun tok 999 dollar for å produsere og publisere appen for meg. Via en venn av meg, som har en Apple Developer konto, fikk jeg vedkommende til å publisere appen for meg, og på denne måten fikk jeg produsert og publisert min egen app til iPhone uten kostnad. Via samme tjeneste fikk jeg i tillegg produsert tilsvarende app til Android Market for 25 dollar og lastet ned en Windows Phone 7 app uten noen kostnad.
I dag er HansPetter.info tilgjengelig og lesbar på desktop PC-er, som mobilt nettsted på alle mobilplattformer, i tillegg til at jeg har publisert app-utgaven for iOS, Android og Windows Phone 7. Og alt til en netto kostnad på 25 dollar.
Les mer om AppMakr.com tjenesten her – fra en tidligere bloggpost
Det finnes en rekke norske og utenlandske selskaper som kan hjelpe deg og din bedrift til å tilpasse hjemmesiden eller bloggen din til en mobil plattform – både som app eller som et mobilt nettsted. Jo mindre skreddersøm, jo billigere blir det selvsagt, og en RSS-basert utgave – som mobilt nettsted eller app, desto mindre kostnad for produksjon – og ikke minst vedlikehold.
Out of sight, out of mind
I en rapport fra Informa Telecoms & Media anslår de at den gjennomsnittlige datatrafikken per bruker vil øke med over 700 prosent over de neste fem årene da andelen av vår tid på nettet over bærbare enheter vil fortsette å øke. Videre peker rapporten på at databruken i vesten vil øke fra 44 MB per måned i 2010 til 736 MB per måned frem til 2015, og påpeker at mesteparten av denne veksten kan takkes Apple og Android-enheter som er beregnet til avanserte data-brukere.
Om det er salg av produkter eller tjenester, profilering, markedsføring, kundestøtte eller andre tjenester – bedrifter fremover må ikke spørre seg om de skal ha en mobilstrategi eller ei, de må heller spørre seg om hva strategien skal være – og så begynne å jobbe med den. Om man vil eller ikke, den mobile hverdagen er ikke et spørsmål om hvis – eller når, den er her nå, og ”out of sight, is out of mind” så det gjelder å komme seg på banen om man ikke vil miste kunden ut av synet, sammen med omsetningen.
Det er ikke gitt at en mobiltilpasset nettside eller en app gir ekstra kling i kassa, men det kan også være at fraværet kan resultere i MINDRE kling.